Symphysiodesis

Symphysiodesis  - Juvenile pubic symphysiodesis  - JPS


Symphysiodesis is een operatieve ingreep waarbij het probleem van slecht ontwikkelende heupen bij jonge honden wordt aangepakt.


Voor een goede heupontwikkeling bij de puppy moet de heupkop ( 1 ) voldoende diep in de heupkom of acetabulum ( 2) drukken. Is er onvoldoende druk dan wordt de heupkom ondiep en de heupkop misvormd .- heupdysplasie

Bij deze operatie wordt de groeizone van de bekkenbodem ( pijl 3 ) vast gezet.

Het bekken zit beneden nu vast. Door groei van de rest van het bekken ( pijl 4) kantelen de heupkommen . Hierdoor drukt de femurkop terug beter in het acetabulum en kan de verdere ontwikkeling van heupdysplasie gestopt / verbeterd worden.

De operatie is veel minder belastend voor de patient dan de ingrepen voor heupdysplasie op wat latere leeftijd . Dit zijn bekkenkanteling en later heupprothese.

De grootste beperking is de leeftijd. Het bekken moet nog voldoende groeicapaciteit hebben om de heupkommen te doen draaien na de operatie.

De leeftijd van 3½ -4½ maand is de goede leeftijd. Boven 5 maanden is vaak te laat voor goede resultaten

Het is niet zo eenvoudig om slecht ontwikkelende heupen op te merken bij een jonge pup. De symtomen de je mogelijk kan opmerken zijn : moeite met rechtstaan , huppelende gang , abnormale gang van de achterpoten , snel gaan zitten. Merk je dit op , laat je pup dan onderzoeken bij jou dierenarts en /of een dierenarts met voldoende ervaring in het heuponderzoek bij jonde honden.

Behandel je pup niet eerst voor de vage diagnose van groeipijnen - hiermee verlies je tijd die te kostbaar is voor een goede heupontwikkeling.


Foto na de operatie