Tandsteen


Tandsteen, bruine tanden en een stinkende adem


Wat is het?

Tandsteen wordt gevormd wanneer tandplak mineraliseert en dus hard wordt. Dit gebeurt door contact met speeksel. We zien het al bij honden vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar. Tandsteen komt het meest voor op delen van de tand waar minder over geschuurd wordt met als gevolg dat tandplak makkelijk aanwezig blijft. We zien het vaak op de zijkanten van de kiezen en bovenaan de hoektanden. Tandsteen heeft een geel-bruine kleur en kan tot bijna de volledige tand gaan bedekken, het geeft meestal een stinkende geur aan de mond en adem. De aanwezigheid van tandsteen zorgt ervoor dat het tandvlees in veel gevallen gaat ontsteken evenals het parodontium, dit is al het weefsel rondom de tand. Het tandvlees kan terugtrekken waardoor er steeds meer tand (en tandwortel) bloot komt te liggen. In erge gevallen kan zelfs het kaakbot aangetast worden waardoor er tanden gaan uitvallen.

Controleer dus regelmatig hoe de tanden en het tandvlees eruit zien door even de lip van uw hond op te tillen. Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de algemene gezondheid van uw dier.


Hoe kan ik het voorkomen?


Er zijn verschillende materialen op de markt om tandsteen te voorkomen.

-speciaal voer: bijvoorbeeld Hill’s t/d, Royal canin Dental  te verkrijgen bij uw dierenarts

-kauwstrips: bijvoorbeeld orozyme, CET kauwstrips

-kauwsticks: dentastix/dentaflex: let op, deze werken alleen als uw hond er lang genoeg mee bezig is. Wanneer het snel opgegeten wordt mist het elk effect en is het enkel een hoogcalorisch snoepje.

-tanden poetsen: best als pup al mee beginnen om eraan te wennen. Hiervoor zijn speciale hondentandenborstels en tandpasta op de markt. Poets nooit de tanden van uw hond met mensen-tandpasta, deze is hier niet voor geschikt.

Dit zijn manieren om het gebit van uw hond mooi te houden. Wanneer er echter al tandsteen gevormd is gaat het hier niks meer tegen doen.


Tandsteen verwijderen?


Wanneer uw hond reeds tandsteen heeft ontwikkeld is het met poetsen, kauwstrips en speciale voeding niet meer om te keren. Wanneer er enkel wat tandsteen op de hoektanden zit kunnen we dit tijdens de consultatie met een krabbertje verwijderen. Wanneer ook de kiezen aangetast zijn is een algemene tandbehandeling aangeraden.

Onder de algemene tandbehandeling verstaan we dat de hond onder narcose gaat en alle tanden gereinigd en gepolijst worden. Het reinigen gebeurt met een ultrasone tandreiniger, hiermee wordt aan een hoge frequentie de tandsteen losgetrild en tegelijkertijd gekoeld met een waterstraal. Ook in de verste hoekjes kunnen we hiermee de tandsteen goed verwijderen en blijft de tand zelf onaangetast.

We gaan zo alle tanden af en controleren ze stuk voor stuk, wanneer er al tanden los zouden staan worden deze meteen verwijderd omdat de hond hier veel last van kan hebben en ze uiteindelijk ook zal verliezen. Wanneer alle tanden gereinigd zijn worden ze gepolijst. Met polijsten gebruiken we een pasta en blinken we de tanden op zodat het oppervlak gladder wordt en er minder snel opnieuw tandsteen wordt gevormd.

Voor een tandsteenbehandeling kan de hond ’s morgens of ’s middags binnen gebracht worden en mag dezelfde avond weer naar huis. Omdat het geen pijnlijke operatie is zal de hond er achteraf niet veel last van hebben, tenzij er veel tanden getrokken moesten worden, maar uiteraard krijgt u dan een pijnstiller mee naar huis.

Omdat tandbehandelingen geen schone operaties zijn en zorgen voor veel vuil in de lucht hebben we vaste dagen dat we tandbehandelingen uitvoeren (altijd een donderdag) zodat het qua hygiëne niet botst met andere operaties.


Wat na de tandbehandeling?


Afhankelijk van de toestand van zijn tandvlees en het al dan niet moeten trekken van tanden krijgt uw hond nog een antibiotica-kuur om de infectie onder controle te krijgen. Uw hond heeft nu weer een zo goed mogelijk gebit om een nieuwe start te maken.  Nu is het aan u om zijn gebit goed te onderhouden, dit kan zoals hierboven besproken ‘hoe kan ik het voorkomen?’. We geven de voorkeur aan poetsen, dit geeft de beste resultaten maar het is soms moeilijk om nog mee te starten bij een hond op oudere leeftijd. Wanneer u er niks aan doet zal er opnieuw tandsteen gevormd worden, dus na een tandbehandeling is het hoog tijd om wat goede gewoontes toe te voegen aan de verzorging van uw hond.