© 2023 Bruckers • E-Mail: Info@dierenartsenpraktijkbruckers.com • Tf 089/702412 • BTW: BE0699263397
Hondenziekte/Distemper
Wat is het?
Hondenziekte is een ziekte die in het verleden veel slachtoffers heeft gemaakt, met name jonge honden. Hoe gevoelig een hond is om besmet te worden hangt af van zijn afweer tegenover het virus. Hondenziekte is een erg besmettelijk maar komt tegenwoordig steeds minder voor door de aangepaste vaccinatieschema’s.
Symptomen:
Wanneer een hond besmet is met hondenziekte kunnen de volgende symptomen gezien worden: niezen, hoesten, snot , diarree, ontstoken ogen, suf en rustig worden en koorts. Soms toont het dier geen van deze symptomen en tast het virus direct het zenuwstelsel aan, waarbij hersenontsteking en spasmen optreden. In dit geval is het meestal niet meer mogelijk om de hond te genezen.
Wanneer vaccineren?
De eerste vaccinatie tegen dit virus is op 6 weken en zit in de puppy-enting, omdat besmetting erg gevaarlijk is voor puppies. Vervolgens zit het in elk standaardvaccin.
Parvovirus
Wat is het?
Parvo is een zeer besmettelijke virale ziekte die sinds de jaren ’80 bij de hond bekend is. Het is een virus dat zich snel verspreid door middel van de ontlasting en braaksel van honden.
Alle honden zijn gevoelig voor dit virus, maar we zien het met name bij jonge honden tot een leeftijd van ongeveer 1 jaar. Vooral pups die van de kennel naar hun nieuwe huis gaan hebben door de stress een verzwakte afweer en worden hierdoor gevoeliger voor het parvovirus. De antistoffen die de pup tot dan toe heeft meegekregen via de moedermelk verdwijnen bij het spenen. Dit is de periode waarbij de pup zijn eigen immuniteit op gaat bouwen.
Symptomen:
Na inname via de mond worden vooral sneldelende cellen geïnfecteerd zoals darmwandcellen en beenmergcellen. Daarom zie je bij honden besmet met Parvo voornamelijk braken en diarree naast immuniteitsstoornissen.
In eerste instantie zal de hond lusteloos worden en niet willen eten. Daarna zal de hond gaan overgeven, er kan bloed bij het braaksel gezien worden. Ook zal het dier last krijgen van waterdunne bloederige diarree. Het bloed wordt veroorzaakt doordat het virus de darmwand aantast. Door het vele braken en de heftige diarree verliest de hond veel vocht en heeft een grote kans op uitdroging. Bij een acute ziekte krijgen de dieren hoge koorts. Als de toestand echter verslechtert en het dier wordt slapper kan de temperatuur ook weer gaan dalen omdat er te weinig energie is om de temperatuur hoog genoeg te houden.
Wanneer vaccineren?
Dit is het andere virus dat in de puppy-enting op 6 weken zit, ook omwille van de grotere gevoeligheid bij jonge pups. Ook dit virus zit in alle standaard volgende vaccinaties op 9 en 12 weken en vervolgens jaarlijks.
Virale hepatitis / leverontsteking
Wat is het?
Virale hepatitis bij de hond wordt veroorzaakt door het canine adenovirus type 1. De belangrijkste infectieweg is opname van urine, uitwerpselen of speeksel van geïnfecteerde honden. Honden die het overleven en herstellen kunnen het virus nog tot 6 maanden in hun urine uitscheiden.
Het virus is resistent tegen veel ontsmettingsmiddelen en kan in de omgeving weken tot maanden overleven. In Europa komt het voor bij honden en vossen.
Symptomen:
Peracute vorm (bij jonge puppy’s)
Puppy’s jonger dan 3 weken kunnen plotseling last van buikpijn krijgen en binnen een paar uur sterven. De meeste puppies hebben op die leeftijd een tijdelijke bescherming meegekregen via de moedermelk. Tegenwoordig is deze vorm is daarom zeldzaam wanneer de moederhond correct gevaccineerd is.
Acute vorm (klassiek ziektebeeld)
Dieren in een vroeg stadium van de acute vorm, vertonen alleen een duidelijke lusteloosheid. Ze hebben koorts en een ontsteking van de amandelen (tonsillitis) , in combinatie met felrode slijmvliezen en vergrote lymfeklieren onder de kaak. Acute tonsillitis komt niet veel voor bij honden en zal snel verdacht zijn voor hepatitis contagiosa.
De hond zal daarna gaan braken en/of diarree krijgen en verliest zijn eetlust. Sommige honden krijgen last van hun ogen in fel licht.
De leverregio is pijnlijk en voelt vergroot aan. Geelzucht en bloedend tandvlees ontstaan wanneer er de lever niet meer goed kan functioneren. Wanneer het zo ver is worden de slijmvliezen bleek of geel. De hond heeft een gespannen en ingetrokken buik door de pijn, en in 20% van de gevallen zal de hond sterven. De honden die deze acute vorm overleven kunnen volledig herstellen, hoewel het weken kan duren en nog tot 6 maanden lang een besmettingsbron voor andere honden kunnen zijn.
Lichte vorm
Sommige honden ontwikkelen enkel een lichte koorts en soms diarree. Ze zullen wel vergrote lymfeklieren hebben. Een melkglasoog komt veel voor bij honden met virale hepatitis. Het treedt ongeveer 10 dagen na de eerste verschijnselen op, tijdens de herstelfase. Het oog heeft een witte schijn die vanzelf weer zal verdwijnen. Dit kan het enige verschijnsel zijn dat wordt opgemerkt.
Wanneer vaccineren?
De eerste vaccinatie tegen virale hepatitis is op de leeftijd van 9 weken, deze wordt herhaald met 12 weken en vervolgens jaarlijks.
Leptospirose/rattenziekte/ziekte van Weil
Wat is het?
Leptospirae zijn bacteriën die zich vermenigvuldigen in het bloed en bloedingen veroorzaken doordat ze de bloedvaten beschadigen. Via het bloed komen leptospirae terecht in de verschillende organen, onder meer nieren en lever, waar ze veel schade aanrichten. Op die manier ontstaat er een nieraantasting en worden de bacteriën uitgescheiden in de urine.
Alle zoogdiersoorten kunnen erdoor aangetast worden, ook de mens, maar blijken niet allemaal even gevoelig te zijn voor leptospirae. Knaagdieren zijn er vrij resistent tegen, maar honden zijn er gevoeliger voor en krijgen vaker een ziekte die snel evolueert en vaak fataal is.
Honden worden vaak besmet door rattenurine. Wanneer een besmette rat buiten urineert, het regent en de urine wordt verdund in een plas, heeft de hond kans om besmet te worden wanneer hij uit een plas drinkt of in besmet water zwemt.
Symptomen:
De symptomen kunnen variëren van mild tot heel erg. De infectie uit zich in koorts, niet willen eten, braken en diarree. Er kan bloed bij het braaksel en ontlasting zitten. Een nieraantasting veroorzaakt uitdroging en een ophoping van ureum in het bloed. Hierdoor begint de hond te braken en kan mondzweren en zenuwstoornissen krijgen. Leptospirae kunnen ook tot leverontsteking leiden, met onder meer een geelverkleuring van de slijmvliezen. In zeldzame gevallen kunnen oogletsels en hersenvliesontsteking optreden. Dieren die de ziekte overwinnen, kunnen de daaropvolgende maanden chronische nierinsufficiëntie of chronische leverontsteking krijgen.
Wanneer vaccineren?
De eerste vaccinatie tegen leptospirose is op de leeftijd van 9 weken en wordt herhaald op 12 weken. Vervolgens hoort leptospirose bij de jaarlijkse vaccinaties.
Alle tot hiertoe besproken ziektes zitten in het standaard vaccinatieschema.
De volgende ziektes die besproken worden zijn niet voor elke hond noodzakelijk, dit wordt bepaald door de omgeving waar de hond zal komen.
Kennelhoest
Wat is het?
Kennelhoest bij de hond is een besmettelijke ziekte van de bovenste luchtwegen (neus, keel en luchtpijp). Elke hond die met andere honden in contact komt kan het krijgen. Kennelhoest kan veroorzaakt worden door verschillende virussen (onder andere parainfluenza) en een bacterie: Bordetella bronchiseptica. Het wordt overgedragen via de lucht waarin andere honden geniesd of gehoest hebben, of door direct contact met besmette honden. Waar veel honden samen zijn is de infectiedruk hoger, dit wil zeggen dat er een grotere kans is dat er besmetting kan plaatsvinden.
Symptomen:
De ziekteverschijnselen ontstaan meestal acuut. Kortstondig niezen, wat niet altijd opvalt, en dan hoestbuien vooral door opwinding. Het is meestal een harde en droge hoest. De slijmen die worden opgehoest worden meestal direct doorgeslikt en slechts af en toe eruit gewerkt door kokhalzen. Er is meestal geen sprake van koorts, de eetlust is normaal en de hond is gewoon levendig. In sommige gevallen echter neemt de ziekte ergere vormen aan en ontwikkelt de hond wel koorts en breidt het uit tot een longontsteking, die in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn, ondanks de behandeling met antibiotica. In dat geval is de hond duidelijk ziek en heeft geen eetlust meer.
Wanneer vaccineren?
Vaccineren is nodig wanneer honden in contact komen met veel andere honden. Vanuit de hondenschool en pensions is vaccinatie vaak verplicht. Er bestaan 2 verschillende vormen van vaccins. De ene is een neusdruppel, deze geeft een heel goede weerstand en werkt al 3 dagen na toediening. Dit vaccin hoeft ook niet herhaald te worden na 3-4 weken, maar is na eenmalige toediening al een jaar geldig. Het nadeel is dat het wat prijziger is en niet alle honden een neusdruppel goed toelaten. Het alternatief is een injectie zoals de meeste andere vaccins. Dit moet dan wel na 3-4 weken herhaald worden voor een goede werking en geeft mogelijks een knobbel op de plaats van inspuiting. De hond moet beide vaccinaties hebben gehad vooraleer hij naar de hondenschool/pension gaat. Voor tentoonstellingsdieren is het dus eerder aan te raden om voor het neusvaccin te kiezen, evenals voor pups die op korte termijn naar de hondenschool zouden gaan.
Ziekte van Lyme/Borreliose
Wat is het?
De ziekte van Lyme of borreliose is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt overgedragen door bepaalde soorten teken. Uit onderzoek blijkt dat 20-40% van de hier voorkomende Ixodus-teken besmet is met de bacterie. Een teek kan besmet raken met de Borrelia-bacterie wanneer hij bloed zuigt bij een besmet dier (vogel of ander klein zoogdier). Wanneer de teek zich volgezogen heeft met bloed (met daarin de bacteriën) zal hij zich laten vallen en gaan vervellen. De volwassen teek kan bij zijn volgende beet de Borrelia-bacteriën overbrengen naar een ander dier. Het is bekend dat een besmette teek minimaal 24 uur op het dier moet blijven zitten om de ziekte van Lyme over te kunnen brengen.
Symptomen:
De ziekte van Lyme geeft meestal geen duidelijke klachten. De klachten kunnen variëren van lusteloosheid, minder eetlust, wisselende kreupelheid, gezwollen lymfeklieren tot nierschade en koorts.
De symptomen kunnen direct na infectie optreden tot zelfs enkele jaren nadien! De rode plek die bij de mens vaak gezien wordt rond de tekenbeet wordt bij honden vaak niet gezien. Het ontstaan van een bult op de plaats van de tekenbeet is geen aanwijzing voor de ziekte van Lyme.
Wanneer vaccineren?
Vaccinatie is zeker niet verplicht, maar kan een extra veiligheid bieden voor honden die in een tekenrijke omgeving leven of honden die regelmatig veel teken hebben waarbij het moeilijk is om ze dagelijks allemaal te kunnen verwijderen (bijvoorbeeld omwille van een dikke vacht, ongeduldige hond,…). Vaccinatie kan vanaf de leeftijd van 12 weken en moet na 3-4 weken nog eens herhaald worden. Vervolgens volstaat jaarlijkse vaccinatie.
Hondsdolheid/rabiës
Wat is het?
Hondsdolheid is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door het rabiesvirus. Besmetting met dit virus vindt vrijwel altijd plaats door een beet van een dier en wordt overgedragen via het speeksel. Met name honden, vleermuizen en vossen kunnen besmet zijn met dit virus en de ziekte overdragen aan de mens. Bij hondsdolheid vindt er een virusinfectie plaats aan de hersenen. Zonder behandeling zal hondsdolheid vrijwel altijd leiden tot de dood.
Symptomen:
De tijd tussen besmetting en de ontwikkeling van symptomen kan enorm variëren van 1 week tot 8 maanden. Ook zijn de symptomen niet meteen altijd duidelijk. Veel voorkomende symptomen zijn gedragsveranderingen, agressie, speekselen, moeilijk slikken en verlammingsverschijnselen beginnend aan de achterhand. Als eenmaal de symptomen zich voordoen verergert de situatie snel en volgt de dood meestal binnen 7 dagen.
Wanneer vaccineren?
Vlaanderen is momenteel vrij van rabies dus vaccinatie is niet verplicht. Wanneer uw hond in contact kan komen met honden uit het buitenland is het wel aan te raden uw hond te laten vaccineren. Op campings waar honden komen is vaccinatie verplicht, ook in vlaanderen. Ten zuiden van Samber en Maas komt hondsdolheid wel voor en wanneer u regelmatig gaat wandelen in de Ardennen is het beter de hond te vaccineren. Wanneer hij meegaat naar het buitenland is vaccinatie verplicht en moet het vaccin ten laatste 3 weken voor vertrek worden toegediend. Vaccineren kan vanaf de leeftijd van 12 weken, dit vaccin dient niet herhaald te worden na 3-4 weken en is 3 jaar geldig.
leeftijd | 6 weken | 9 weken | 12 weken | 16 weken | 1 jaar | 2 Jaar | 3 jaar |
distemper | x | x | x | x | x | x | |
parvo | x | x | x | x | x | x | |
Vir. hepatitis | x | x | x | x | x | ||
leptospirose | x | x | x | x | x | ||
kennelhoest | (X) | (X) | (X) | (X) | (X) | (X) | |
lyme | (X) | (X) | (X) | (X) | (X) | (X) | |
rabies | (X) | (X) |
X= standaard , de 4 ziektes waartegen we standaard vaccineren zitten samen in 1 spuitje.
(X)= indien gewenst/nodig