Castratie Kater

Castratie van de kater

Katers zijn vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden geslachtsrijp. Vanaf dan zullen katers hun territorium beginnen te markeren door urine te sproeien en krijgt de urine van katers ook de typische katergeur. Geslachtsrijpe katers gaan meer rondzwerven op zoek naar kattinnen, zorgen voor ongewenste nestjes, en door hun territoriaal gedrag zullen ze vaker in conflict gaan met andere katten met alle gevolgen van dien (vechtwonden, overdracht van kattenaids (FIV) en kattenleucose (FeLV) ).

Door de kater te castreren wordt dit territoriaal gedrag voor een groot deel geremd en indien de kater op tijd gecastreerd is zal het sproeien ook vrijwel zeker wegblijven. Hoe ouder de kater is en hoe langer hij al sproeit hoe kleiner de kans dat het sproeien zal stoppen na castratie.


Voordelen van castratie


De kater zal niet meer de hele buurt wakker houden met zijn gekrijs als er een krolse poes in de buurt is.

De kater zal minder territoriumgedrag hebben en daardoor bijvoorbeeld niet in huis zijn sterk ruikende urine verspreiden wanneer de castratie vroeg genoeg gebeurt.

De kater kan geen ongewenste jongen meer verwekken.

Statistisch worden gecastreerde katers ouder dan niet gecastreerde katers. Door hun zwerfgedrag komen niet gecastreerde katers bijvoorbeeld vaker onder een auto. Gecastreerde katers blijven dichter bij huis.

Vaak zijn gecastreerde katers de liefste katten die u in huis kunt hebben.


Nadelen van castratie


De kater moet onder narcose, hetgeen altijd een klein risico met zich meebrengt.

Ontstekingen en nabloedingen kunnen optreden, maar komen vrijwel nooit voor.

Gecastreerde katers hebben minder eten nodig en worden sneller te dik wanneer de voeding niet wordt aangepast.


De operatie


Uw kater wordt onder volledige narcose gebracht. In beide balzakken wordt een sneetje gemaakt, waardoor vervolgens de ballen worden verwijderd. Bij het afknopen van het bloedvat wordt geen draad gebruikt, de knoop wordt m.b.v. de zaadstreng gemaakt. Katers hebben over het algemeen na de operatie geen last van de ingreep. Wel is het nodig de kater de eerste dagen na de operatie binnen te houden omdat ze dan nog wat verward kunnen zijn van de narcose en kunnen verdwalen wanneer ze buiten lopen.