© 2016 Bruckers • E-Mail: Info@dierenartsenpraktijkbruckers.com • Tf 089/702412 • BTW: BE0699263397
De kattenpopulatie groeit snel, om het aantal (zwerf)katten te beperken doet u er goed aan uw kattin te laten steriliseren voordat ze krols naar buiten kan. Wanneer het gaat om een binnenkat kan u er dus wat langer mee wachten dan bij een buitenkat. Als een kattin gedekt wordt is het ook direct raak omwille van de eisprong die uitgelokt wordt door de dekking. Kattinnen worden krols als de dagen beginnen te lengen (dit kan al vanaf midden januari) vanaf dat ze de leeftijd van 5-6 maanden hebben. Wanneer uw kat buiten loopt raden we aan haar nog voor het voorjaar te laten steriliseren met een minimumleeftijd van 5-6 maanden. Wanneer uw kat niet buiten komt raden we toch aan haar in haar eerste levensjaar te laten steriliseren omwille van de gezondheidsrisico’s (melkkliertumoren, baarmoederontsteking) die ze anders loopt op latere leeftijd.
Uw poes wordt volledig onder narcose gebracht. Net onder de navel wordt een sneetje van ongeveer 3 cm gemaakt in de buik. De eierstokken worden verwijderd. Na verwijderen wordt nog eens extra gecontroleerd dat de eierstokken volledig zijn. Als we tijdens de operatie zien dat de baarmoeder er niet normaal uitziet wordt deze ook verwijderd en kan het zijn dat het sneetje wat verlengd moet worden. Wanneer deze er nog goed uitziet kan hij blijven zitten. Vervolgens wordt de buik dan weer gesloten en wordt de huid gesloten met enkelvoudige hechtingen of nietjes die na 12-14 dagen verwijderd moeten worden. Dit is dan direct ook een controlemoment en is gratis. Het is belangrijk dat de kat niet gaat likken aan de wonde om ontsteking te voorkomen. Een kap of jasje zijn zelden nodig. Uw kat krijgt pijnstilling en antibiotica tijdens en ook na de operatie. De pijnstillers zijn voor enkele dagen en de antibiotica is een korte kuur.
Een alternatief voor sterilisatie is medicamenteuze anticonceptie via tabletten ('de pil') of injectie (de prikpil). Het gebruik van deze hormoonproducten resulteert in een 3 tot 4 keer grotere kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren (die bij kattinnen in 90% van de gevallen kwaadaardig zijn) en ook een grotere kans op baarmoederontstekingen. Wanneer u dus niet van plan bent om met de kattin te fokken is sterilisatie voor de gezondheid van het dier een betere keuze.